Skred Messenger – апликација за безбедна и анонимна децентрализирана комуникација

41

Постојат голем број на добро познати услуги и апликации кои ставаат прилично голем акцент на безбедното испраќање пораки и општата комуникација, а Skred Messenger е уште една таква апликација. Сепак, за разлика од повеќето, оваа апликација разменува пораки директно без потреба од посредник сервер.

Тој всушност се потпира на peer-to-peer мрежа, додека сите пораки и содржини кои се разменуваат се шифрираат директно на самиот паметен телефон и потоа се испраќаат до примачот (end-to-end шифрирање). Не е неопходно да се отвори сметка или да се поврзе апликацијата со вашиот телефонски број (иако тоа е можно доколку сакате полесно да наоѓате контакти).

Наместо тоа, треба да се креира профил кој може да биде целосно анонимен и може да се креира повеќе, а единствениот услов е името и фотографијата да бидат поставени за профилот за полесно да се идентификуваат контактите во иднина. Потоа останува само да испратите покана до оние со кои сакате да се поврзете (мора да ја имаат инсталирано и апликацијата) или да ја направат врската лично со скенирање на QR кодот.

После тоа, сигурната комуникација може да започне само со поврзани контакти. Може да се разменуваат пораки, да се поддржуваат видео и гласовни разговори, да се разменуваат слики и датотеки и да се снимаат гласовни пораки. Убав детал е што кога ќе се избрише испратената порака, ќе се избрише и на телефонот на примачот.

Специфичноста на оваа апликација е фактот што таа се заснова на WebRTC за воспоставување шифрирана peer-to-peer комуникација и користи некои решенија дизајнирани од хакери и граѓански активисти собрани во рамките на проектот Guardian.

Се разбира, Skred е целосно бесплатен.