Солана се искачува на листата, проби 200 долари

6

Според податоците на CoinMarketCap, криптовалутата за прв пат го проби нивото од 200 долари и стана шеста монета според пазарната капитализација.

СОЛ се тргуваше по 208.57 долари во моментот на објавување, нешто под рекордниот износ од 214,96 долари, што беше забележан денеска меѓу 5 и 6 часот наутро.

Неодамна, цената на Солана беше исклучително профитабилна, порасна за повеќе од 100% од почетокот на месецот и за повеќе од 1.100% од почетокот на годината.

Откако едвај се проби во првите 10 крипто -валути во август, брзо ги престигна Полкадот, Доџкоин, УСДЦ на Сркл и сега ХРП, додавајќи приближно 10 милијарди долари на пазарната капитализација за неколку дена.

Солана е една од групата монети кои се потенцијални конкуренти на Етереум (ЕТХ) поради неговата голема брзина на трансакции – 6.000 пати побрза од ЕТХ и 40 пати побрза од Виза. Криптовалутата, исто така, поддржува НФT, при што серијата „Дегенерирани мајмуни“ се покажа како особено популарна меѓу нив, продавајќи ги своите 10.000 уникатни предмети осум минути по лансирањето.

„Луѓето сфатија дека Етереум може да биде екстремно скап и бавен“, рече Џонатан Милер, директор за Австралија на Глобалната берза Кракен.

„Солана е само проект направен за НФТ. Добро се вклопува во овој простор и имаше неколку успешни изданија на НФТ на платформата, а процесот е побрз и поевтин бидејќи има помала побарувачка. Но, тој ја потхранува [идејата] дека ова е значајна алтернатива“.