SpaceX во април ќе го изврши првото орбитално тестирање на Starship

22

SpaceX планира во април да изврши орбитален тест на својата ракета од следната генерација наречена Starship.

Според планот на SpaceX, историската мисија треба да биде извршена кон средината или крајот на следниот месец, а место за лансирање е објектот Starbase во Тексас.

Компанијата успешно изврши wet dress rehearsal test на крајот на јануари, поради што извршниот директор Илон Маск рече дека може да следи орбитален тест во февруари или март. Сепак, датумот беше поместен.

Минатата недела Маск преку Twitter соопшти дека SpaceX ќе биде подготвен да го лансира Starship за неколку недели и дека тоа зависи од лиценцата на Федералната управа за авијација и дека очекува тоа да се случи во третата недела од април.

Starship е дел од плановите на SpaceX да испрати луѓе на Марс. За да го направи ова, компанијата развива вселенско летало од следната генерација кое на крајот ќе може повторно да се користи, значително намалувајќи ги трошоците и правејќи го патувањето до Црвената планета изводливо.

Ѕвездениот брод се состои од горната етапа висока 50 метри, наречена Starship, како и од масивен засилувач на првата фаза наречена Super Heyvy. Двете фази ги имаат новите ракетни мотори Raptor на SpaceX. Super Heavy има 33, а Starshio има шест Raptor мотори.

Горната етапа веќе ги заврши тестовите, но само до висина од 10 километри. За време на тие тестови, прототипот Starship изврши неколку импресивни маневри, но имаше и експлозии.

Орбиталниот тест планиран за април ќе биде првиот обид на SpaceX да испрати Starship во орбитата, а исто така ќе биде и првото лансирање на бустерот Super Heavy. Сепак, сето ова не значи дека Starship ќе стигне во орбитата. Маск неодамна изјави дека шансите за успех се приближно 50 проценти при првиот обид.

Фото: Facebook