Србија бара инвеститор за железарницата Смедерево

21

Србија очекува дека во првата половина на следната година ќе се најде стратешки партнер за железарата Смедерево, со цел фабриката да започна со производство.
Интерес за оваа фабрика има од руски компании, односно главно се заинтересирани компании од исток.
Железарата за Србија е „камен околу вратот“, затоа што работи на технолошки минимум, а владата секој месец финансира сериозни пари и затоа државата е принудена да најде стратешки партнер кој ќе го препознае интересот.