Странските компании загубија дури 107 милијарди долари поради напуштањето на Русија

19

Корпоративниот егзодус од Русија од нејзината инвазија на Украина во 2022 година ги чинеше странските компании повеќе од 107 милијарди долари отписи и изгубени приходи, покажа анализата на Ројтерс за поднесените документи и изјавите на компаниите.

Скалата на загубите се зголеми за една третина во однос на последното пребројување во август минатата година, нагласувајќи го обемот на финансискиот удар врз корпоративниот свет по инвазијата на Москва, како и потенцирајќи ја ненадејната загуба на западната експертиза од руската економија.

„Додека руската инвазија продолжува во услови на непредвидлива воена помош од Западот и се зголемува грануларноста на западните режими на санкции, компаниите кои сè уште имаат намера да ја напуштат Русија веројатно ќе се соочат со дополнителни тешкотии и ќе мора да прифатат поголеми отписи и загуби“, рече Иан Маси, шеф на корпоративното разузнавање. , EMEA, консултант за глобален ризик S-RM.

Досега оваа година е најавена продажба на средства во сопственост на Shell, HSBC, Polymetal International, Yandex NV, во вкупен износ од речиси 10 милијарди долари и со попусти до 90 проценти. Минатата недела, Danone (DANO.PA) соопшти дека добил регулаторно одобрение за продажба на руски средства, со вкупна загуба од 1,3 милијарди долари.

Околу 1.000 компании си заминаа, иако стотици компании, вклучително и француските трговци на мало Auchan и Benetton, сè уште работат или ги прекинаа своите активности таму, според анализата на Факултетот за менаџмент Јеил.