Страв на германски компании: „Најлошото допрва доаѓа“

204

Германските компании очекуваат тешка зима и следната година, објави во средата Германската индустриска и трговска комора (ДИХК). Причините за песимизмот на компаниите се цените на енергенсите, високата инфлација и мрачната економска состојба во светот.

„Компаниите се плашат дека најлошото допрва доаѓа“, рече генералниот директор на ДИХК Мартин Ванслебен во средата во Берлин.

По зголемувањето на бруто домашниот производ од 1,2 отсто оваа година, ДИХК очекува пад од околу три отсто следната година. Комората е значително попесимистичка од германската влада. Владата во есенската проекција очекува пад на економијата за 0,4 отсто.

ДИХК ги претстави резултатите од истражувањето во кое учествуваа повеќе од 24.000 компании од сите сектори. Според истражувањето, 52 отсто од компаниите очекуваат влошување на бизнисот во следните 12 месеци, додека само осум отсто забележуваат подобрување.

„Ова е најлошиот резултат што некогаш сме го добиле од почетокот на истражувањето во 1985 година“, рече Ванслебен.

Германската економија не ја очекува само тешка зима, туку и тешка година во 2023 година, рече тој. Конкретно, енергетски интензивните производители на полупроизводи ќе го намалат производството.

Во хемиската индустрија повеќе од четвртина од компаниите ќе го намалат производството, а во индустријата за гума и пластика повеќе од една петтина.