Технолошките компании ширум светот поделија 34.000 откази оваа година

10

Технолошките компании укинаа 34.000 работни места оваа година бидејќи ја реорганизираа својата работна сила за да инвестираат во нови области како што е генеративната вештачка интелигенција.
Microsoft, Snap, Ebay, Paypal откажаа стотици или дури илјадници позиции од почетокот на јануари.

138 технолошки компании се приклучија на трендот на отпуштања оваа година.

Загубите, сепак, се помали отколку на почетокот на 2023 година, кога големите технолошки групи вклучувајќи ги Мета, Амазон и Мајкрософт намалија бројни позиции по прекумерното вработување за време на пандемијата.

Минатата година беа укинати 263.000 работни места во технолошкиот сектор, според податоците цитирани од Financial Times.

„Технолошките компании ја процениле нивната работна сила и заклучиле дека би можеле да направат повеќе доколку имаат помали организации за работа“, се вели во извештајот.

Вонреден професор по менаџмент Даниел Кеум вели дека компаниите ги преоценуваат своите инвестициски приоритети и ги намалуваат позициите во скапите одделенија, наведувајќи го примерот на платформата за видео стриминг на Амазон, Твич, која укина стотици работни места оваа година.