Tesla повлекува речиси 54.000 автомобили бидејќи не застануваат на знакот „Стоп“

86

Повлекување на автомобили на Tesla е честа вест во медиумите, а најголем дел од проблемите се поради системот за помош на возачот на компанијата. На пример, Tesla повлече речиси 12.000 автомобили по ажурирањето на софтверот во ноември минатата година, а сега сака да повлече 53.822 за да ја отстрани „rolling stop“ (застанување без целосно запирање) функцијата.

Според Ars Technica, повлекувањето ќе влијае на Model 3, Y, S и X на Tesla, кои користат фирмвер 2020.40.4.10 или понов и учествуваат во бета програмата за автономно возење. Имено, станува збор за софтвер кој ви овозможува да го изберете стилот на возење автомобил – chill, average и assertive.

Во „assertive“ режимот на возење, автомобилот на Tesla нема да застане на знакот за застанување пред четиринасочна раскрсница, освен ако не открие други учесници во сообраќајот или пешаци во близина. Во овој случај, наместо целосно да застане, ќе помине на раскрсница со максимална брзина од 9 km/h.

Да потсетиме, Tesla првпат ја лансираше оваа функција во октомври 2020 година, но дури во јануари оваа година тие двапати се сретнаа со Националната администрација за безбедност на сообраќајот на автопатите (NHTSA) во врска со нејзината безбедност, што резултираше со ова големо отповикување.