Тим Кук оваа година би можел да заработи речиси 50 милиони долари

33

Извршниот директор на Apple, Тим Кук, би можел да заработи вкупно 50 милиони долари во 2023 година, под услов Apple да ги исполни сите свои финансиски цели. Акционерите на  годишното собрание одобрија компензациски пакет кој на Кук му обезбедува огромна заработка и бонуси.

Блумберг објави дека Кук треба да добие 3 милиони долари само основна плата. Покрај тоа, тој има право на паричен бонус од 6 милиони долари и награди за акции во вредност од приближно 40 милиони долари како пакет за компензација. Платата на Кук е тесно поврзана со севкупните перформанси на компанијата.

Акционерите на Apple го одобрија предлогот за плаќањето на извршната власт да се одлучува со гласање на годишно ниво.

Другите директори на Apple ќе заработуваат приближно 27 милиони долари поединечно во 2023 година. Тоа ги вклучува главниот оперативен директор Џеф Вилијамс, главниот финансиски директор Лука Маестри, шефот на малопродажбата Деирдре Обријан, генералниот советник Кетрин Адамс, шефот на услуги Еди Кју, шефот на софтверот Крег Федериги и други .

Акциите на Apple пораснаа за околу 15 отсто оваа година, значително надминувајќи го индексот S&P 500.

Фото: Facebook