Топка од филм со Том Хенкс продадена за 308.000 долари

7

Одбојкарска топка користена како реквизит во филмот од 2000 година „The Shipwrecked“ беше продадена на аукција за 308.000 долари.

Во филмот, Том Хенкс го игра единствениот преживеан од авионска несреќа кој слетува на ненаселен остров.

Топката, што неговиот лик ја крсти „Вилсон“, е претставена како негов единствен пријател.

Топката е направена да изгледа валкано од самиот почеток и поминува многу време во вода за време на снимањето, според аукциската куќа „Prop Store“.

Хенкс доби номинација за Оскар за неговата улога во филмот во режија на Роберт Земекис. Истата година, сепак, наградата му беше доделена на Расел Кроу за неговата улога во „Гладијатор“.

За време на филмот, Хенкс разговара со Вилсон како начин да го задржи својот разум додека се обидува да преживее.

Аукциската куќа нуди повеќе од 1.100 филмски сувенири, вклучувајќи го и костимот што Вил Ферел го носеше во филмот „Елф“ од 2003 година.

Продаден е за 235.000 долари или речиси 10 пати повеќе од очекуваната цена, јавува Би-Би-Си.