Трговскиот дефицит на Британија со ЕУ е на рекордно ниво

29

Трговскиот дефицит на Велика Британија со Европската унија се искачи на рекордно високо ниво во последниот квартал од 2022 година, откако увозот од блокот скокна.
Дефицитот во трговскиот биланс се зголеми на 32,9 милијарди фунти (37,25 милијарди евра) во истиот период, пренесува Танјуг, повикувајќи се на Блумберг.

Без благородни метали, увозот од ЕУ достигна рекордна вредност од 82 милијарди фунти (92,81 милијарди евра), додека Велика Британија извезла стоки во вредност од 49,2 милијарди фунти (55,69 милијарди евра) во блокот, според британската агенција за статистика.

Брегзит придонесе за кризата на трошоците

Економистот во консултантската куќа Pantheon Macroeconomics Габриела Дикенс рече дека „Брегзит останува важен дел од сликата“ бидејќи продолжува да го кочи извозот.

„Во реални услови, извозот на стоки во Велика Британија, со исклучок на нестабилните трансакции, беше 9,4 отсто под нивото од 2018 година, пред Брегзит и пандемијата Ковид-19 да влијаат на податоците“, рече Дикенс.

Само во декември 2022 година увозот од ЕУ е зголемен за 3,8 отсто, односно 28,5 милијарди, што е уште еден максимум, а на овој процент најмногу влијаело набавката на машини и транспортна опрема, најмногу бродови од Германија, како и гориво.

И покрај царинските контроли воведени меѓу Велика Британија и ЕУ во јануари 2022 година, увозот од Унијата беше за 1,3 милијарди фунти (1,47 милијарди евра) повисок од увозот од остатокот од светот.

Креаторот на политиката на Банката на Англија, Кетрин Ман, рече дека Брегзит придонел за трошечката криза во Велика Британија и ја „обединил“ земјата во нејзината борба против инфлацијата.

Увозот на услуги е зголемен за 0,4 отсто

„Ниту една друга земја не одлучила еднострано да воведе трговски бариери на своите најблиски трговски партнери“, рече Ман.

Билансот на вкупната трговија со стоки и услуги со остатокот од светот, исто така, падна на рекордно ниско ниво од минус 11,4 милијарди фунти (12,9 милијарди евра) во декември, делумно поради повисоките цени на бензинот.

Спротивно на тоа, извозот од сите напредни економии беше 3,8 отсто над просекот во 2018 година во ноември.

Според проценките на Заводот за статистика, увозот на услуги е зголемен за 0,1 милијарди фунти или 0,4 отсто, додека извозот е намален за 0,2 милијарди фунти или 0,4 отсто, што претставува проблем за британскиот услужен сектор.