Трите најбогати француски семејства инвестираат во банката Rothschild & Co

77

Трите најбогати француски семејства инвестираат во француската банка Rothschild & Co. да помогне да стане приватна.

Семејствата Дасо, Пежо и Вертхајмер, заедно со италијанскиот инвеститор Џамарија Џулијани, одговорија на понудата од холдинг-компанијата на Ротшилд Конкордија од 48,0 евра по акција, што одразува проценка од околу 3,7 милијарди евра за познатата фирма, според соопштението од понеделникот.

Семејства кои инвестираат во Rothschild & Co. се меѓу најпознатите имиња во францускиот капитализам, со богатството на Dassault Group вкоренето во одбраната и воздухопловството, Peugeot во производството на автомобили и Вертхајмер во луксузниот бренд најпознат по твидските одела и парфемот Chanel.

„Тие ги делат истите верувања за развојот на компанијата како и нашата“, рече Франсоа Перол, управен партнер во разговор со новинарите. „Сите овие семејства имаат односи изградени на доверба со семејството Ротшилд од различни причини.