Цените на гасот во Европа паднаа под 650 долари за 1.000 кубни метри

34

Цените на гасот на берзата во Европа паднаа за повеќе од 10 отсто во понеделникот и се спуштија под 650 долари за 1.000 кубни метри за прв пат од 6 септември, покажуваат податоците на лондонската берза ICE.

Цените на берзанскиот гас во Европа последен пат паднаа под 700 долари за 1.000 кубни метри на 5 јануари, а претходно на 10 септември 2021 година. Експертите велат дека падот на цената на бензинот на европската берза е поврзан со топлото време и зголемувањето на производството на енергија од ветер.

И покрај падот, цените на бензинот сè уште се двојно повеќе од повеќедеценискиот просек, односно од 1996 година. Цените на бензинот во Европа значително се зголемија од пролетта 2021 година, а дотогаш се движеа од 250 до 300 долари за 1.000 кубни метри.