Цените на храната на светско ниво во мај беа на најниско ниво во последните две години

34

Цените на храната во светот во мај беа најниски во последните две години, се наведува во денеска објавениот извештај на Организацијата за храна и земјоделство (ФАО) на Обединетите нации.

Индексот на цените на храната на ФАО падна од 127,7 поени во април на 124,3 поени, што е исто како и во мај.

Резултатот од мај е за дури 35,4 поени, или за 22,1 отсто, понизок од рекордната вредност на споменатиот индекс, која беше забележана во март 2022 година, се наведува на веб-страницата на ФАО.