TSMC ќе вработи 6.000 инженери годинава

32

Taiwan Semiconductor Manufacturing Co Ltd (TSMC), најголемиот светски производител на чипови со договор, ќе вработи повеќе од 6.000 нови инженери во 2023 година, објави компанијата во соопштението во саботата.
Повикот за вработување доаѓа и покрај глобалниот пад во индустријата за чипови.

Според TSMC, компанијата ќе бара млади инженери соработници, со дипломи, магистерски или докторски дипломи по електротехника или области поврзани со софтвер во градовите низ Тајван.

Просечната вкупна плата за нов инженер со магистерски студии е 65.578 долари, додаде компанијата.

Од крајот на 2022 година, бројни компании за чипови ширум светот ги ограничија инвестициите.

Корпорацијата Интел неодамна објави дека ќе ги намали исплатите на персоналот и директорите од средно ниво од 5% на 25%.

Доминацијата на TSMC во правењето на некои од најнапредните чипови за клиенти од високата класа како Apple Inc го заштити од падот.

Компанијата незначително ги намали годишните капитални трошоци за 2023 година и предвидува пад на приходите во првиот квартал, но рече дека очекува побарувачката да се зголеми до втората половина на оваа година.