TSMC забележува најбрз месечен раст на приходите од 2022 година

16

Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TMSC) забележа пораст на месечните приходи во март, бидејќи заработи од континуираниот бум на вештачката интелигенција напојувана со чипови од високата класа.
TSMC рече дека приходот во март бил 195,2 милијарди нови тајвански долари (6,1 милијарди долари), што е за 34,3% повеќе од претходната година – најбрзото темпо на раст од ноември 2022 година.

Приходите на компанијата во првиот квартал изнесуваа 592,6 милијарди нови тајвански долари, што е раст од 16,5% на годишно ниво.

TSMC е најголемиот светски производител на полупроводници, кој произведува чипови за компании од Apple до Nvidia.