UBS под истрага поради рускиот милијардер Усманов

59

Германското обвинителство во истрагата против рускиот милијардер Алишер Усманов вчера изврши претрес во филијалите на швајцарската банка УБС во Франкфурт и Минхен.
Според „Шпигел“, членовите на Федералната криминалистичка служба вршат претрес во филијалите на УБС врз основа на покренатата истрага против Усманов поради сомнение за перење пари, кршење на законите за надворешна трговија и затајување данок.

УБС потврди дека две подружници во Германија се под истрага и посочува дека банката целосно соработува со властите.

Веќе во септември, полицијата и даночната служба на Северна Рајна-Вестфалија претресоа неколку имоти на Усманов и запленија неколку документи и предмети.

Една недела подоцна, во пристаништето во Бремен е претресена и неговата јахта „Дилбар“.

Како што објави Шпигел, властите, меѓу другото, конфискувале уметнички дела вредни пет милиони евра, меѓу кои и слика на Марк Шагал, пренесува СееБиз.

Пребарувањата во филијалите на УБС предизвикаа шок на берзата, па вредноста на акциите на банката падна за 1,13 отсто.