Украина повикува на бојкот: 50 западни брендови сè уште работат во Русија

55

Во понеделникот, Украина наведе 50 меѓународни компании кои продолжуваат да работат во Русија, и покрај војната што рускиот претседател Владимир Путин ја започна во февруари.

Министерот за надворешни работи Дмитро Кулеба повика на бојкот на тие компании, обвинувајќи ги за „финансирање геноцид“ со тоа што ќе продолжат да работат во Русија.

„Меѓународните компании кои продолжуваат да работат во Русија директно ги финансираат руските воени злосторства и геноцидот врз Украинците. Го повторувам мојот повик до нивните клиенти и партнери да ги бојкотираат тие брендови додека не престанат да заработуваат крвави пари и не се повлечат од Русија“, рече Кулеба.

Украинското Министерство за надворешни работи сподели графика со наслов „Топ 50 брендови од Европа и Северна Америка кои продолжуваат да работат во Русија од 2 ноември 2022 година“.

Сликата содржи логоа на компании како Nestle, P&G, Johnson & Johnson, Philips, Siemens, Bayer, Unilever, Danone, Kimberly-Clark, ING, UniCredit, Aegon, Merck, Lilly, Sanofi, Veolia, Cargill, ADM, Roche, Valeo, Schlumberger, Engie, Metro, Abbvie, Auchan, HSBC, Aviva, Pfizer и AstraZeneca, меѓу другите.

Веднаш откако Русија ја започна својата инвазија на Украина на 24 февруари, голем број меѓународни компании објавија дека повеќе нема да работат во земјата. Повеќе од 1.000 компании од целиот свет се одвоија од Русија во различен степен од почетокот на војната.