Украл 133.000 евра од компанија и купил биткоини: Денес вредат 907 милиони евра

24

Општинското државно обвинителство во Вараждин обвини 26-годишен државјанин на БиХ дека измамил компанија од „Лудбрег“ пред три години.

Но, тоа не е најинтересното во таа приказна, туку она што го направил со тие пари.

Имено, тој потоа купил криптовалути со украдените пари, кои денес вредат околу 6,8 милијарди куни (над 970 милиони евра), пренесува Вечерњи лист.

Тој создал лажна банкарска страница на компјутерот на компанијата од „Лудбрег“, во која компанијата имала отворена сметка.

Дошол до ПИН и направил две трансакции со кои префрлил еден милион куни (133,4 илјади евра) на неговата сметка.

Со тие пари, тој купил 22 илјади биткоини, кои денес вредат околу 907,6 милиони евра, пишува Zagorje.com.

Купената сума беше потврдена и од окружното државно обвинителство во Вараждин.

„Да, станува збор за 22 илјади биткоини, како што е напишано во обвинението. Станува збор за државјанин на БиХ, кој е недостапен за хрватското судство“, изјави заменик окружниот државен адвокат во Вараждин, Дарко Галиќ за Zagorje.com.