Универзитетите во Европа станаа „основачки фабрики“ на фирми за вештачка интелигенција

46

Бумот на вештачката интелигенција (ВИ) доведе до инвестиции во овој тип на технологија да достигнат невидени размери. Не само во САД, туку и во Европа.

На пример, францускиот стартап Mistral собра преку една милијарда долари инвестиции, додека германскиот Apleh Alpha одамна ја надмина границата од половина милијарда.

Сепак, она што го откри новиот извештај од фирмата за ризичен капитал Accel е дека најдобро финансираните компании за вештачка интелигенција во Европа се основани од претприемачи со искуство во американските технолошки гиганти. Дополнително, причина за овој успех е големото влијание на универзитетите во Европа, кои станаа таканаречени „фабрики за основање“.

Искуство во големи компании
Извештајот открива дека една четвртина од основачите на 221 анкетирана компанија за генеративна вештачка интелигенција низ Европа и Израел, претходно работеле во Apple, Amazon, DeepMind, Meta, Google и Microsoft.

„Тие се навистина паметни во смисла дека видоа колку раното лидерство во оваа област може да доведе до огромна конкурентска предност“, рече Хари Нелис, генерален партнер во Accel, додавајќи дека постои „златна можност“ за луѓето со „претприемачки размислување за размислување“ за да создадат сопствен потфат genAI“.

Многу основачи на истакнати стартапи со вештачка интелигенција кои развиваат генеративни алатки за вештачка интелигенција доаѓаат од Google, DeepMind и Meta.

Францускиот стартап Mistral, поддржан од Мајкрософт, на пример, го има Артур Менш, поранешен научник за вештачка интелигенција на DeepMind, за свој извршен директор. Ко-основачите Тимоти Лакроа и Жил Лампл работеа во Мета.

И уште една француска фирма за вештачка интелигенција, H, која е поддржана од Амазон, беше ко-основана од поранешните истражувачи на DeepMind, Лорен Сифр и Карл Туилс, и студентот од Универзитетот Стенфорд, Чарлс Кантор.

Основачи на фабрики
Accel истакна дека универзитетите играат голема улога во создавањето генеративни стартапи со вештачка интелигенција. Многу европски универзитети, се вели, сега служат како таканаречени „фабрики за основачи“ кои произведуваат нови основачи на стартап.

Повеќе од една третина (38%) од компаниите имаат барем еден основач кој има или имал позиција – како професор, истражувач или предавач – во академска институција.

„Тоа е навистина ново за бранот на вештачка интелигенција. Ова не беше случај за бранот на е-трговија, на пример, или бранот на софтвер за претпријатие; тоа е нешто што е навистина уникатно за вештачката интелигенција“, вели Нелис.

Британските универзитети се најпопуларна студиска дестинација за основачите на генеративна вештачка интелигенција, според истражувањето на Accel. Универзитетот во Кембриџ ги создава најгенеративните компании за вештачка интелигенција, со 7,9% од основачите кои студирале таму. Француската Ecole Politechnique е втората по големина „фабрика за основачи“.

Исто така, треба да се спомене и Центарот за фундаментално истражување на вештачката интелигенција (FAIR) во Париз, кој компанијата Мета го основа во 2015 година.