Уште еден кинески телеком доби забрана за работа во САД

15

China Unicom стана уште еден кинески телекомуникациски гигант на кој му е забрането да работи во САД поради „значајна загриженост“ за шпионажа и националната безбедност.

Федералната комисија за комуникации (FCC) објави дека едногласно одлучила да ја одземе американската деловна лиценца на американската поделба.

China Unicom мора да престане да обезбедува телекомуникациски услуги во САД во рок од 60 дена.

Изјавата доаѓа откако во октомври беше одземена лиценцата на China Telecom за работа во САД.

Во последниве години, кинеските технолошки и телекомуникациски компании се цел на американските власти поради загриженоста за националната безбедност.

Во ноември, американскиот претседател Џо Бајден потпиша законски измени кои ги спречуваат компаниите кои се сметаат за закана за националната безбедност да добијат нови лиценци за обезбедување телекомуникациска опрема.

Тоа значи дека опремата од Huawei, ZTE и уште три кинески компании не може да се користи во американските телекомуникациски мрежи, пишува BBC.

Исто така, во ноември, американските власти додадоа повеќе од 10 кинески компании на нивната ограничена трговска листа, наведувајќи ги загриженоста за националната безбедност и надворешната политика.

Во октомври, Вашингтон ја укина американската лиценца на China Telecom, исто така поради загриженост за националната безбедност.

Во 2019 година, лиценцата од САД на кинескиот телекомуникациски гигант China Mobile беше одземена.