Ве шпионира технологијата? Neural Voice Camouflage ги маскира зборовите со прилагоден шум

12

Големиот брат ве слуша. Компаниите користат „bossware“ за да ги слушаат своите вработени кога се во близина на нивните компјутери. Повеќе апликации за шпионски софтвер можат да снимаат телефонски повици, а домашните уреди како што е Echo на Amazon може да снимаат секојдневни разговори.

Нова технологија

Заштита од прислушување нуди новата технологија наречена Neural Voice Camouflage. Додека зборувате, таа генерира прилагоден аудио шум во заднина, збунувајќи ја вештачката интелигенција која ги транскрибира снимените гласови.

Новиот систем користи adversarial attack. Стратегијата користи машинско учење во кое алгоритмите наоѓаат обрасци во податоците за да ги наместат звуците така што корисничкиот интерфејс, но не и луѓето, ги меша со нешто друго. Во основа, користете една вештачка интелигенција за да измамите друга. Сепак, процесот не е толку едноставен како што звучи.

Две секунди

Истражувачи научиле невронска мрежа, систем за машинско учење инспириран од мозокот, ефективно да ја предвидува иднината. Тие е вежбана на многу часови снимен говор за да може постојано да обработува аудио клипови две секунди и да го прикрие она што веројатно ќе биде изговорено следно.

Земајќи го предвид она што штотуку е кажано, како и карактеристиките на гласот на говорникот, програмата произведува звуци кои нарушуваат голем број можни фрази што може да следат. За човечките слушатели, аудио камуфлажата звучи како бучава во позадина и тие немаат проблем да ги разберат изговорените зборови. Но, машините остануваат збунети.

Првиот чекор

Стапката на грешка на системот за автоматско препознавање говор (ASR) е зголемена од 11,3% на 80,2%. Дури и кога системот ASR беше способен да транскрибира говор нарушен од Neural Voice Camouflage, неговата стапка на грешка остана 52,5%. Општо земено, кратките зборови, како „the“, најтешко се вознемируваат, но сепак тоа се деловите од разговорот кои најмалку ја откриваат неговата содржина.

„Вештачката интелигенција собира податоци за нашиот глас, нашите лица и нашите постапки. Ни треба нова генерација на технологија која ја почитува нашата приватност“, велат истражувачите. И ова треба да биде само првиот чекор во заштитата на приватноста од вештачката интелигенција.

Покрај тоа, предвидувачкиот дел од системот може да се користи во други програми на кои им е потребна обработка во реално време, како што се оние во автономните возила.