Велика Британија едвај ја избегна рецесијата

9

Економијата на Обединетото Кралство не покажа раст во последниот квартал од 2022 година, но се намали за 0,5% во декември, повеќе од очекувањата на аналитичарите, според Канцеларијата за национална статистика во петокот.

Бројките значат дека земјата за малку ја избегна рецесијата – обично дефинирана како два квартали негативен раст – по падот од 0,2% во третиот квартал.

Севкупно, БДП порасна за околу 4% во текот на 2022 година, по растот од 7,6% во 2021 година, бидејќи економијата закрепна од пандемијата Ковид-19.

Нивото на БДП во последниот квартал од годината беше 0,8% под нивото пред Ковид на крајот на 2019 година, што значи дека Велика Британија сега е единствената земја од Г-7 која сè уште целосно не го повратила изгубеното производство за време на пандемијата.

„И покрај избегнувањето на техничка рецесија засега, падот на БДП во декември потврдува дека економијата доживеа остар пад на крајот на 2022 година, бидејќи штрајковите додадоа економски притисок“, рече Сурен Тиру, директор за економија во ICAEW (Институт за овластени сметководители во Англија и Велс).

„Велика Британија се соочува со особено брутална година со висока инфлација, прикриени даноци и одложено влијание од голем број на зголемувања на каматните стапки, сè уште веројатно ќе не туркаат во пад што ги поткопува приходите и довербата“.

Банката на Англија минатата недела прогнозираше дека британската економија ќе влезе во плитка рецесија во првиот квартал од 2023 година.

Фото: Pixabay