Велика Британија го тужи Google за милијарда долари

18

Американската компанија Google ќе оди на суд во Велика Британија поради барање за обештетување од 920 милиони фунти (1,1 милијарди долари).

Таа е обвинета за зголемување на цените во својата продавница за апликации, пишува Ројтерс.

Во тужбата се вели дека технолошкиот гигант ги зголемил цените за 19,5 милиони клиенти.

Исто така, се вели дека ја злоупотребил својата доминантна позиција на пазарот земајќи до 30% провизија од популарните апликации на нејзината Play Store, вклучувајќи ги Roblox, Candy Crush Saga и Tinder, од октомври 2015 година.

Засега нема коментар од Google.

Во последниве години, многу регулатори, конкуренти и застапници на потрошувачите се обидоа да ги ограничат најпросперитетните и највлијателните технолошки компании.

Тие поднесуваат тужби ширум светот против компании како Google и Apple за наводно антиконкурентно однесување.

Само Европската унија го казни Google со повеќе од 8 милијарди евра (8,2 милијарди долари) во последниве години за антимонополски практики.