Вештачката интелигенција стана „главен инвестициски приоритет“ за извршните директори

26

Вештачката интелигенција (ВИ) е главен инвестициски приоритет за деловните лидери, се вели во новиот извештај на KPMG.

Повеќе од две третини од извршните директори на САД го рангираат инвестирањето во генеративната вештачка интелигенција како главен приоритет за нивната компанија, според новото истражување на КПМГ кое вклучи интервјуа со 400 извршни директори на САД.

„Ова не е неактивен тренд“, изјави американскиот претседател на KPMG, Пол Ноп, за Yahoo Finance Live.

Бумот на вештачката интелигенција, предизвикан од објавувањето на ChatGPT на OpenAI кон крајот на минатата година, брзо ја зафати корпоративната Америка. Само минатата недела, Амазон објави инвестиција од 4 милијарди долари во стартапот за вештачка интелигенција Anthropic; Мета започна да пласира нови генеративни алатки за вештачка интелигенција за огласувачите, додека Zoom исто така претстави производи со вештачка интелигенција за да се натпреварува со технолошките гиганти…

Инвестициската банка на Волстрит, Голдман Сакс, предвидува дека инвестициите во вештачка интелигенција брзо ќе се забрзаат до околу 200 милијарди американски долари на глобално ниво до 2025 година.

Високиот аналитичар на Jefferies, Брент Тиел, неодамна изјави за Yahoo Finance Live дека ги гледа Мајкрософт, Амазон и Гугл како лидери во оваа област бидејќи корпоративните трошоци се префрлаат на вештачка интелигенција, иако тој предупреди дека тоа е далеку од „игра со нулта сума“.

Иако возбудата околу вештачката интелигенција е јасна, а компаниите го прават тоа главен приоритет, може да биде потребно извесно време додека тие инвестиции да се исплатат.

Истражувањето на KPMG покажа дека 62% од извршните директори очекуваат враќање на нивната инвестиција во решенија за вештачка интелигенција во рок од три до пет години, додека 23% очекуваат враќање за само една до три години.

„Инвестициите во вештачката интелигенција сè уште се во прилично рана фаза во моментов, а денешните инвестиции се главно околу идеите за вештачка интелигенција“, додаде Ноп. „Ќе видиме зголемен број случаи на употреба за генеративна вештачка интелигенција во многу различни индустрии. … ова е очигледно во нашата анкета на извршните директори“.