Visa прави голем потег што ќе го турне крипто кон мејнстримот

13

Visa е лидер во усвојувањето на криптовалутите во 2021 година.

Претходно оваа година, компанијата објави дека планира да работи со локални крипто компании и да им служи на бизнисите што прифаќаат крипто плаќања.

Компанијата е фокусирана на комбинирање на сигурни решенија за плаќање со криптовалути, додека истовремено иновира во индустријата.

Американската компанија за финансиски услуги разви протокол кој покажува како дигиталните валути на централната банка (CBDC) во различни блокчејн мрежи можат да се разменуваат и користат за плаќање.

Концептот на Visa за „Универзален канал за плаќање“ (Universal Payment Channel – UPC) ја прикажува врската помеѓу различните CBDC и го отвора патот за идни плаќања на гигантот за финансиски услуги.

Куи Шефилд, раководител на крипто одделот за Visa, рече: „Ова е многу долгорочен концепт за размислување во иднина на начин на кој Виза потенцијално може да помогне да стане мост помеѓу една дигитална валута од еден блокчејн и друга дигитална валута од друг блокчејн“.

Интересно, предложениот основен слој за UPC на Visa е Ethereum. Иако регулирањето на криптовалутите во моментов е во тек во повеќето земји, централизираните институции ширум светот ја прифаќаат идејата за CBDC.

Затоа, Visa формира центар за усвојување и користење на CBDC за промовирање на масовно усвојување на дигитални валути. Аналитичарите за криптовалути го разгледуваат потегот на Visa за институционализација на Ethereum.

Aналитичарот со псевдоним @Pentosh1 го сподели следново за Visa:

„Visa се согласува дека CBDC и стабилните монети се очекува да играат значајна улога во иднината на плаќањата помеѓу поединци и институции ширум светот“.

Белата книга на Visa го опишува својот концепт UPC на следниов начин:

„Протоколот UPC ги олеснува плаќањата преку објект наречен UPC центар (или сервер – ние ги користиме термините наизменично), кој делува како портал за примање барања за плаќање од регистрирани земји испраќачи и ги насочува кон регистрирани земји примачи“.

Во прилог на развојот на усвојувањето на CBDC, Visa го објави својот прв паметен договор за Ropsten, тест -мрежата на Ethereum. Паметниот договор прифаќа ETH и USDC.

Според нивниот шеф на одделот за крипто, Visa бара да ги прошири своите решенија за да вклучи дигитални валути и производи за плаќање во иднина.

Visa има за цел да биде „блокчејн мрежа“ преку нејзиниот успех во прифаќањето крипто.