Во Амстердам претставена визија за иднината на автомобилите

14

Тoyota ја претстави својата визија за иднината на автомобилите во Амстердам. Сопственоста на автомобили повеќе нема да се смета за важна работа во животот. Главниот збор ќе се пренесе на ниво на споделување.

“Toyota полека, но сигурно започнува со понуди на услуги за споделување во одреден момент на превозно средство – скутери, спортски автомобили или СУВ, што ќе им одговара на клиентите во моментот“, објаснува Мет Харисон, потпретседател на Toyota Европа.

Харисон изјави дека развојот и визијата со ваков начин на функционирање го гледаат како природно продолжување на бизнисот.

“Ние сме една од најголемите компании за автомобили во светот. Упатствата за технологија се менуваат, поврзаноста, комуникацијата, итн. Градовите се менуваат и градските правила за возење, исто така се менуваат. Не само заради производите и ниската технологија на јаглерод што ја имаат нашите возила, туку и заради темелите што ги поставуваме, од препродавачи до услуги што веќе ги нудиме“, потенцира Харисон и дополни дека веќе има шест различни производи и услуги за начинот на делување на Toyota, од споделување на автомобили до целосен закуп.

“На долг рок, градовите сè повеќе ќе бидат затворени за сообраќај со возила, така што ќе има помала побарувачка за автомобили и поголема побарувачка за превозни услуги. За корисник кој користи автомобил денес, поседувањето автомобил е огромен трошок. Гледаме зголемување на побарувачката за споделување автомобили“, изјави Харисон.

Ова е алтернатива на конвенционалната сопственост, кога провајдерот ризикува да ја намали вредноста на автомобилот и да додаде на користење услуга.