Во мрежата на Cardano веќе се изградени повеќе од 1.000 проекти

15

Според твит од Input Output, бројот на проекти изградени на Cardano сега е над 1.000 и најголемиот дел од нив се NFT колекциите.

Други проекти базирани на Cardano вклучуваат стабилни монети, портфолија, оракули, протоколи за заем, платформи за метауниверзум, стартап инкубатори, децентрализирани финансиски протоколи, социјални платформи и децентрализирани берзи, меѓу другото.

Мрежата за криптовалути постојано расте откако хардфоркот Alonzo интегрирана паметна функционалност на договори, овозможувајќи и да се натпреварува со блокчејнови како што се Etherium, BNB Chain и Solana. Според основачот на Cardano, Чарлс Хоскинсон, претстојниот хардфорк на Cardano се очекува да донесе „масивни подобрувања во перформансите“.

Студијата на водечкиот провајдер на податоци за дигитални средства, CryptoCompare покажа дека складиштето за кодови на Cardano забележало зголемување од 12% во бројот на придонеси пред воведувањето на хардфоркот Vasil.

Најновиот извештај за средствата CryptoCompre ги детализира активностите на програмерите на Cardano во текот на изминатите неколку месеци, откако т.н. „commits“ на GitHub неодамна се зголемија од 5.314 на 5.939 додека тимот се подготвува за хардфоркот Vasil, закажан за 29 јуни.

Во извештајот се вели дека цената на Cardano паднала за 17,1 отсто минатиот месец за да се затвори на 0,63 долари во мај, „најниската цена што АDА го видел во повеќе од 12 месеци на крајот на месецот“.