Во светот сè повеќе се пие флаширана вода – причината е поразителна

21

Зголемената глобална потрошувачка на флаширана вода го одразува неуспехот на владите да ги подобрат јавните водоснабдувања, ставајќи ја во опасност целта на ОН за одржлив развој на безбедна вода за пиење до 2030 година, соопшти истражувачкиот центар на ОН.

Во извештајот на Институтот за вода, животна средина и здравје на Универзитетот на ОН се наведува дека пазарот на флаширана вода бележи раст од 73 отсто од 2010 до 2020 година, при што потрошувачката е на пат да се зголеми од околу 350 милијарди литри во 2021 година на 460 милијарди литри до 2030 година.

– Зголемувањето на потрошувачката на флаширана вода одразува децениски ограничен напредок и многу дефекти и пропусти на јавните системи за водоснабдување – се вели во соопштението на директорката на Институтот, Кавех Мадани.

Според проценките на ОН, околу 2,2 милијарди луѓе немаат пристап до безбедна вода за пиење, а бројот на луѓе кои имале пристап се зголемил за само четири проценти помеѓу 2016 и 2020 година.

Земјите во развој зависат од флаширана вода за да го надополнат овој недостиг. Египет, кој се соочува со недостиг на вода, беше најбрзо растечкиот пазар за флаширана вода од 2018 до 2021 година, според извештајот.

Во извештајот се посочува дека Сингапур и Австралија биле најголеми потрошувачи на флаширана вода по глава на жител со 1.129 литри, односно 504 литри годишно. Малезија ги предводи земјите во развој по потрошувачка по глава на жител, со нешто под 150 литри.

Според извештајот, повеќе од една третина од Американците изјавиле дека користат флаширана вода како главен извор на вода.

– До некако изненадувачка мера, употребата на флаширана вода неверојатно порасна во последните неколку децении, додека напредокот е бавен во конвенционалните и посигурни јавни и домашни залихи со вода за пиење – рече коавторот на извештајот Владимир Смахтин.

Тој рече дека затоа исполнувањето на целта на ОН за одржлив развој и обезбедување безбедна вода за пиење до 2030 година е загрозено, истакнувајќи дека владите премногу често им го препуштаат обезбедувањето безбедна вода за пиење на приватните актери.

Покрај загриженоста за слабиот пристап до чиста вода за пиење, зголемената потрошувачка на флаширана вода ја загрозува животната средина, а се појавуваат и загрижености за низа последици, од корпорациите што ги исцрпуваат подземните води до загадувањето со пластика.

Во текот на 2021 година се произведени 600 милијарди пластични шишиња, од кои 85 отсто веројатно ќе завршат на депонии.

– Иако постои зголемена свест за прашањата за флаширана вода и пластика на северната хемисфера, пазарот не го покажува тоа – рече коавторот на извештајот Зејнеб Булел.

Истражувањето објавено минатата недела покажа дека пластиката што влегува во океанот би можела речиси тројно да се зголеми до 2040 година ако не се контролира.

– Човеково право е да се има пристап до бесплатна и чиста вода, но има и право да се живее во свет без пластично загадување – изјави Маркус Ериксен, директор на Институтот „Пет години“, непрофитна организација која се занимава со проблемот со загадувањето со пластика.

Фото: Pixabay