Vodafone го продаде својот бизнис во Унгарија во зделка вредна 1,8 милијарди евра

30

Телекомуникациската компанија Vodafone се согласи да го продаде својот унгарски бизнис во зделка вредна 1,8 милијарди евра, вклучувајќи го и долгот, пишува „Блумберг“.

Компанијата ги продаде своите средства на 4iG Public Ltd. и унгарскиот државен холдинг Corvinus Zrt, се вели во соопштението на Vodafone во понеделникот. Компаниите имаат за цел да го затворат договорот до крајот на годината.

Спојувањето со 4iG ќе ја создаде втората по големина компанија за мобилни и фиксни комуникации во земјата и ќе продолжи да ја испорачува владината стратегија за создавање „национален лидер во секторот за информатичка и телекомуникациска технологија“, рече во изјавата извршниот директор на Vodafone, Ник Рид.

Додека Унгарија е една од помалите поделби на Vodafone, планираната продажба е показател за тековните напори на Рид да го поедностави бизнисот, што ја вклучува и продажбата на Vodafone во Нов Зеланд. Тој рече дека сака да го консолидира Vodafone на клучните пазари како што се Италија, Велика Британија и Португалија.

Договорот не го вклучува бизнисот со заеднички услуги VOIS на Vodafone.

Vodafone, како и сите мобилни оператори, се бори на своите најразвиени пазари, каде конкуренцијата и регулацијата ги намалуваат цените.

Нето долгот на групацијата достигна 44,3 милијарди евра, а Рид е под притисок да го поедностави своето портфолио и да го подобри приносот по падот на цената на акцијата за повеќе од 20 отсто откако ја презеде во 2018 година.