„Воените профитери“ ќе плаќаат повисоки даноци?

42

Дали во Германија ќе треба некои да плаќаат повисоки даноци?

По Левицата и Зелените, сега за тоа размислува и СПД. Во некои други земји веќе е воведен „данок на вишок на добивка“.

Некои компании особено имаат корист од моментално напнатата економска ситуација. Тие сега би можеле да станат предмет на таканаречениот „данок на вишок на добивка“. По Левицата и Зелените, сега лидерот на германската СПД, Ларс Клингбаил, е отворен за воведување на ваков инструмент.

„Данокот на добивки од војна и кризи е инструмент што е на маса и мислам дека е многу вредно да се размисли“, изјави тој за медиумската група  Funke, истакнувајќи дека Велика Британија и Италија веќе воведоа таков данок и дека Европските комисијата е за тоа и додаде: „Се разбира дека ние во Германија треба да се справиме и со тоа“.

Со пакети за помош од милијарди евра, тој рече дека интензивно работи на ова прашање и „како да се справи со оние кои профитираат од кризата и војната, а имаат голема корист од сегашната ситуација. Тие мора да бидат вклучени во финансирање на заедничкото добро.” .

Левицата и делови од Зелените со недели бараат воведување „данок на вишок на добивка“. Лидерот на зелените, Рикард Ланг, кон средината на неделата објасни дека таквиот данок е логичен чекор „кога нафтените компании очигледно ја користат актуелната криза за да остварат огромни профити“.

Сепак, министерот за финансии Кристијан Линднер го отфрла „данокот на вишок на добивка“. Тоа „би влијаело и на производителите на вакцини, ветерници и соларни електрани или полупроводници“, тврди политичарот на ФДП. „Тие остваруваат профит затоа што го користат своето знаење за да го елиминираат недостигот. Не сакам да им ги одземам импулсите да произведуваат повеќе“, рече германскиот министер.

Бремен има намера да поднесе барање до Бундесратот

Следната недела сојузната покраина Бремен сака да покрене иницијатива во Бундесратот за воведување „данок на вишок на добивка“. Целта на иницијативата е да се воведе посебна давачка на делот од добивката остварена исклучиво поради руската агресивна војна во Украина.

„Не смее да се случи некои компании да заработат милијарди само поради зголемувањето на цените предизвикани од војната, додека федералната и провинциската влада мора да издвојат милијарди за поддршка на приватните домаќинства и компаниите кои се особено погодени од поскапувањето“, рече градоначалникот на Бремен, Андреас Бовеншулте.

Специјални даноци во Италија и Унгарија

Италија е еден од пионерите во воведувањето на „данок на вишок на добивка“ – во март воведе таков данок за енергетските компании. На почетокот беше десет отсто, а сега е 25 отсто, ако прометот е барем десет отсто поголем од истиот период лани и изнесува повеќе од пет милиони евра. Според проценките, во државната каса дополнително ќе се слеат околу шест и пол милијарди евра.

Унгарија оствари профит и од енергетските компании и банките со собирање дополнителни воени профити. Тие во текот на оваа и следната година ќе треба да плаќаат посебни даноци на државата. Владата во Будимпешта се надева на приход од над две милијарди евра. Не го одземаме профитот, туку неговиот вишок“, изјави Мартон Наѓ, министер за економски развој.

И во САД има даночна дебата

Со оглед на високите цени на енергенсите, американската влада размислува да воведе посебни даноци за производителите на нафта и гас со цел тие пари да им ги даде на посиромашните граѓани.