Volkswagen има цел: Најголем производител на електрични возила

28

Оливер Блум, главниот извршен директор на Porsche и сега нов извршен директор на Volkswagen откако Херберт Дис беше принуден да се повлече, најави дека сака да го задржи сегашниот пат на производителот на автомобили кон електрификација и, каде што е можно, да го забрза темпото.

Новиот шеф на VW истакна дека производителот на автомобили ќе треба да го најде вистинското темпо за да направи транзиција кон електрични возила за да направи сè што е можно поодржливо, а исто така да не ја чини компанијата премногу пари во процесот.

Според Ројтерс, за време на неодамнешниот состанок за врвните глобални менаџери на VW во Лисабон, Блуме рекол: „Јас сум љубител на е-мобилноста и стојам на тој пат… Ќе го одржиме сегашното темпо и, каде што е можно, ќе го зголемиме“.

Извештајот од јуни сугерира дека Volkswagen ќе ја надмине Tesla во продажбата на електрични возила во следните 18 месеци. Со очекуваната продажба на електрични возила во 2022 година од околу 800.000 единици, проследена со 1,3 милиони во 2023 година, VW дефинитивно ќе го намали јазот помеѓу VW и Tesla, што пак предвидува 50 отсто годишен раст на бројот на испорачани возила во 2022 година.

Со други зборови, Tesla очекува да продаде 1,5 милиони ЕВ оваа година, речиси двојно повеќе од VW, а доколку задржи слична стапка на раст во 2023 година, тогаш лесно би требало да продаде повеќе од 2 милиони возила следната година. Американскиот производител на автомобили гради фабрики ширум светот и не планира да престане во скоро време, иако според Херберт Дис, изградбата на толку многу нови фабрики всушност ќе ја ослаби Tesla.

Volkswagen сè уште работи подобро од повеќето производители кога станува збор за адаптација на својот бизнис модел за да ја прифати транзицијата кон електрични возила побрзо од ривалите, а доказ за тоа не е само бројот на продадени возила, туку и фактот дека производителот е во состојба да остварува профит со продажба на големи количини електрични возила.