Volkswagen ја одложи одлуката за локацијата на фабриката во Источна Европа

55

Германскиот производител на автомобили Фолксваген (VW) ја одложи одлуката за локацијата на новата гигафабрика за батерии за електрични автомобили во Источна Европа „во услови на енергетска криза и висока инфлација“.

Во октомври, Škoda Auto, чешката филијала на Volkswagen, објави дека очекува нејзината матична компанија да донесе одлука за локацијата до крајот на годината, потсетува Reuters.

„Volkswagen и неговата компанија за батерии PowerCo континуирано ги проценуваат соодветните локации за следната гигафабрика во Европа“, се вели во соопштението на VW.

„Засега нема донесено никакви одлуки, продолжуваме со проценката“, рече тој.

Чешката новинска агенција ЧТК објави дека одлуката ќе се одложи за неколку месеци, пренесува Индекс, додавајќи дека Чешка, заедно со Унгарија, Полска и Словачка, е меѓу анализираните локации за фабриката што треба да започне со производство на батерии во 2027 година.

„Не треба да избрзуваме, го продолживме рокот за одлуката поради моменталната ситуација. Засега тоа не влијае на планираниот почеток на изградбата или на почетокот на производството“, велат оттаму.

Новата фабрика за батериски ќелии на VW во Источна Европа ќе биде четврта од вкупно шест планирани во Европа до крајот на деценијата.