Вработените кријат дека вештачката интелигенција им помага во работата

15

Вештачката интелигенција (ВИ) овозможува нови начини на извршување на задачите, а во многу компании, вработените целосно ја користат за подобро да ја извршуваат својата работа. Има само еден проблем – често молчат за тоа.

Итан Молик, професор по менаџмент на Универзитетот Вартон во Пенсилванија, од прва рака знае дека вештачката интелигенција ја зголемува продуктивноста. Претходно оваа година, тој им даде на алатките како ChatGPT 30 минути да работат на деловен проект и ги нарече резултатите „натчовечки“.

„Луѓето ги поедноставуваат задачите, користат нови пристапи за кодирање и автоматизираат одземаат многу време и досадни делови од нивните работни места. Но, тие не зборуваат за тоа во нивните компании“, вели Молик.

Вработените имаат причина да молчат за ова. Најмногу затоа што сакаат да се држат настрана од проблеми.

„Многу компании ја забранија употребата на ChatGPT, често поради правни причини кои остануваат донекаде нејасни, врз основа на несигурноста околу технологијата и регулаторните прашања“, тврди професорот.

Во некои случаи, забраните предизвикуваат вработените да пристапат до вештачка интелигенција од приватни паметни телефони.

„Иако е тешко да се дојде до податоците, веќе запознав многу луѓе во компании каде што вештачката интелигенција е забранета, но тие го користат овој начин. А тоа се само оние кои сакаат да го признаат тоа“, посочува Молик.

Вработените, исто така, би можеле да го сокријат фактот дека вештачката интелигенција произвела дел или целата нивна работа, плашејќи се како таа би можела да се перцепира и да се процени поинаку ако претпоставените знаеле за тоа.

„Ако некој сфати како да автоматизира 90 отсто од одредена работа и му каже на шефот, дали ќе отпушти 90 отсто од вработените? Подобро е употребата да се чува во тајност и да се избегне каков било ризик“, објасни професорот.