Втората по големина банка во Швајцарија размислува да отпушти 5.000 работници

69

Credit Suisse размислува за укинување на околу 5.000 работни места, отприлика едно на 10 работни места, како дел од напорите за намалување на трошоците во втората по големина банка во Швајцарија, изјави извор запознаен со ова прашање за Ројтерс.

Дискусиите се во тек и опсегот на намалувањата може да се промени, рече лицето.

Банката одби да коментира надвор од претходната забелешка дека ќе обезбеди ажурирање за нејзиниот сеопфатен преглед на стратегијата со приходите во третиот квартал и дека секое известување за потенцијалните исходи пред тоа беше шпекулативно.

Во јули, Credit Suisse го именуваше шефот за управување со богатството, Улрих Кернер за нов извршен директор, задолжен да го намали инвестициското банкарство и да ги намали трошоците од повеќе од една милијарда долари за да и помогне на банката да се опорави од серијата скандали и загуби.

Втората по големина швајцарска банка ја нарече 2022 година „преодна“ година со промена на врвниот менаџмент, реструктуирање насочено кон дополнително намалување на инвестициското банкарство и зголемување на нејзиниот водечки бизнис за управување со средства.

Новиот стратешки преглед најавен во јули, втор на банката за помалку од една година, ќе ги процени опциите за нејзиниот бизнис со производи со хартии од вредност за прибирање капитал од трета страна, истовремено потврдувајќи ја нејзината посветеност на управувањето со средствата.