За 1,2 отсто зголемен бројот на работници во индустријата во првиот квартал

17

Во првиот квартал годинава споредено со истиот квартал лани бројот на работници во индустријата се зголемил за 1,2 отсто, објави денеска Државниот завод за статистика.

Во март годинава во однос на март минатата година статистиката евидентира зголемување од 1,1 процент на работниците во индустријата. Во секторот Рударство и вадење камен во март годинава, во однос на март лани има опаѓање од 2,7 проценти исто и во во секторот Снабдување со електрична енергија, гас, пареа и климатизација каде опаѓањето е 3,7 проценти, а пораст од 1,6 проценти во секторот Преработувачка индустрија.

Според главните индустриски групи, бројот на работници во индустријата во март годинава во однос на март лани бележи пораст кај Капитални производи за 12,7 проценти, а опаѓање кај Енергија за 5,3 проценти, Интермедијарни производи, освен енергија за 1,9 проценти, Tрајни производи за широка потрошувачка за 6,6 проценти и Нетрајни производи за широка потрошувачка за 2 проценти.