Загрижувачки податоци – Сѐ повеќе пестициди во овошјето во Европа

10

Неделава се добиени загрижувачки податоци за хемиската неисправност на овошјето, врз основа на истражувањето на британската државна агенција – Европската мрежа за акција за пестициди (ПАН).

Податоците покажуваат дека потрошувачите имаат причина да бидат загрижени што јадат, без разлика каде се наоѓаат. 

ПАН во извештајот наведува дека истражувањето покажало дека значително е зголемена количината на свежо овошје во продажба во Европа, кое е загадено со најопасните пестициди.

Податоците од деветгодишното истражување, како што се вели, покажуваат дека станува збор за зголемување од дури 53 отсто во изминатата деценија.

Иако во истражувањето не се вклучени британски производи, се забележува и се додава дека Обединетото Кралство секоја година увезува над 3,2 милиони тони свежо овошје и зеленчук од ЕУ, со што се задоволува околу 40% од домашната побарувачка.

Анализата утврдила, според ПАН, дека една третина од јаболката и половина од сите капини што се пласираат на пазарот содржат остатоци од најтоксични категории пестициди, од кои некои се поврзани со рак, срцеви заболувања и вродени дефекти.

– Истражувањата покажаа дека 87% од крушите во Белгија и 85% во Португалија се контаминирани со најмалку еден токсичен пестицид. Најзагадени плодови биле капините (51%), праските (45%), јагодите (38%), црешите (35%) и кајсиите (35%). Процентот на остатоци од пестициди на кивито се зголеми од 4% во 2011 година на 32% во 2019 година, а контаминацијата на цреши исто така повеќе од двојно се зголеми од 22 на 50% во истиот период.

Портпаролката на PAN Europe, Саломе Ројнел, рече дека потрошувачите сега се во ужасна положба.

– Им се советува да јадат свежо овошје, а повеќето од нив се загадени со најтоксични остатоци од пестициди кои се поврзани со сериозни здравствени проблеми. Нам ни е јасно дека владите не ја спречуваат употребата на овие пестициди, што и да вели законот. Премногу се плашат од земјоделското лоби, кое се потпира на моќта на хемикалиите и неуспешниот земјоделски модел.

Податоците на ПАН го оставија без зборови Зоран Кесеровиќ, локален експерт за овошје и професор на Земјоделскиот факултет во Нови Сад, пишува Дневник.

– Не знам што да кажам. Изненаден сум – изјави Кесеровиќ за Дневник.

Иако не ги видел резултатите од истражувањето, изјавил дека податоците за употребата на пестициди се неверојатни.

– Како е можно да ги има во овошјето, кога Европа се стреми кон здрава и безбедна исхрана. Европа ги намалува активните супстанции. Има списоци кои се контролираат и се чуваат. Секој овоштар, без разлика дали е голем или мал, мора да води дневник и да запише што и во количество ги третира овошките. Има правилник кој точно одредува колку може да се искористи во развојот на секое овошје. Оние кои не ги почитуваат прописите не можат да продаваат овошје затоа што никој нема да купи такво овошје, ниту големите трговски синџири или индустриски преработувачи – изјави Кесеровиќ.