Земја со најдолго работно време во Европа – работат и до 50 часа неделно

69

Вработените во Албанија, и мажи и жени, имаат најдолго работно време во Европа.

Кај мажите достигнува и до 50 часа неделно, додека жените во таа земја работат околу 45 часа неделно.

Овие податоци беа објавени во неодамнешниот извештај на Европската комисија за работните услови и идните импликации, врз основа на истражување што се спроведува еднаш на секои пет години со анкетирање на 70.000 работници во 36 европски земји. Ова ги вклучува земјите-членки на ЕУ, како и Обединетото Кралство, Норвешка, Швајцарија, Албанија, Босна и Херцеговина, Црна Гора, Северна Македонија и Србија.

Долгите работни часови во Албанија се чини дека се поврзани со два фактори. Едниот е викенд работа, а другиот е високото ниво на самовработени, што во Албанија е околу 36 отсто од вкупниот број вработени, што е рекорд во регионот, пренесува Косово онлајн.

Според истиот извештај, во просек во земјите членки на ЕУ, мажите работеле нешто повеќе од 42 часа неделно, додека жените околу 37 часа. Класичната недела од 40 часа останува стандардна во 2021 година во огромното мнозинство земји, освен Франција (35 часа), Данска (37 часа), Норвешка (38 часа) и Швајцарија (42 часа). Околу 20 отсто од сите работници (31 отсто од жените и 12 отсто од мажите) работеле 34 часа или помалку неделно.

Во 2021 година, околу половина од мажите и жените работеле помеѓу 35 и 40 часа неделно. Во просек, самовработените трошеле 6,4 часа повеќе (4,3 часа за жени и 6,9 часа повеќе за мажи) од другите вработени.

Во извештајот се наведува дека долгите работни часови се поврзани со здравствени состојби како депресија, анксиозност, нарушувања на спиењето и коронарна срцева болест и можат да влијаат на рамнотежата помеѓу работата и другите аспекти од животот.