Земјите на ЕУ постигнаа договор: Рускиот гас ќе биде исклучен од заедничките набавки

15

Министрите за енергетика на земјите-членки на ЕУ се согласија да го исклучат рускиот гас од договорот за заедничко купување, чија количина во 2023 година треба да пополни најмалку 15 отсто од складиштето на гас на земјите-членки, односно 13,5 милијарди кубни метри, се вели во соопштение за печатот на Европската комисија објавено по неформалниот состанок одржан во Брисел.

„Новите правила ќе им дадат можност на земјите-членки на ЕУ и нивните енергетски компании заеднички да купуваат гас на светскиот пазар“, се наведува во документот.
Европската комисија забележува дека државите се обврзани преку овој механизам „да купат 15 отсто од гасот неопходен за полнење на нивните магацини во 2023 година“.

„Членките на земјата конкретно нагласија дека рускиот гас ќе биде исклучен од заедничката набавка“, се наведува во соопштението за медиумите.