10 најбарани вештини во 2024 година

212

Бизнисите се движат кон вработување засновано на напредни вештини и развој на работна сила, водени од потребата да се отклучи трансформативниот потенцијал на новите технологии.

Ова покренува критично прашање: ако сте барател на работа или работодавач кој сака да обезбеди успех во 2024 година, кои се вештините што треба да ги развивате?

Секој може јасно да види дека живееме низ раните фази на ерата на вештачката интелигенција. Но, технологијата сè уште не е баш таму за да ја реализира утописката визија за свет без работа каков што го знаеме. И повеќето од нас сè уште не се подготвени целосно да се предадат на новиот бран. Ова значи дека вештините кои ќе бидат најбарани спаѓаат во една од двете категории. Тие или вклучуваат овозможување на организациите да го отклучат потенцијалот на новата технологија и алатки. Алтернативно, тие се за максимизирање на вредноста на нашите човечки квалитети и способности со кои машините не можат да се совпаднат.

Со други зборови, некои од нив се технолошки вештини, а некои се „меки вештини“. Но, она што често им е заедничко е тоа што ни овозможуваат да користиме одредени вештини во свет каде машините стануваат поспособни секој ден.

Форбс фрла поглед на 10 комплети вештини за кои верува дека ќе бидат од големо значење во следните 12 месеци, а веројатно и понатаму:

Генеративна вештачка интелигенција
Појавата на генеративна вештачка интелигенција (ВИ) како ChatGPT е опишана како „момент на iPhone“ за вештачката интелигенција. Речиси преку ноќ, речиси секој може да го користи за да креира, автоматизира и заштеди време во својот професионален и секојдневен живот. Сепак, потребни се квалитети и способности за да се забележат можностите, да се развијат ефективни решенија, да се управува со промените и да се справат со етичките импликации. Овие ќе бидат меѓу највредните и најбараните вештини во 2024 година.

Вештини за одржливост
Бизнисите ја препознаваат големата важност да се осигура дека тие работат на начин кој е одржлив и предизвикува минимално влијание врз животната средина. Нето нула цели се повеќе се гледаат како стратешки деловни приоритети, а заложбата за одржливост често се бара од помалите бизниси кои сакаат да соработуваат или да работат со бизниси и владини агенции. Ова значи дека вештините околу идентификување и имплементирање зелени решенија се високо ценети.

Управување со проекти
Без разлика дали управувате со луѓе или машини, постои зголемена потреба за поединци со вештини за луѓе, технологија и вештини за решавање проблеми. Преземањето надзор на високо ниво, поставувањето стратешки цели и приоретизирањето на работата и ресурсите сè уште се надвор од можностите на алатките за деловна вештачка интелигенција. Оние кои работат во овие области имаат невидени можности да користат вештачка интелигенција за да помогнат во сè, од прототипови до истражување, распоред, тестирање и усогласеност.

Комуникациски вештини
Ефективната комуникација е клучен елемент на сет на деловни вештини. Сега повеќе од кога било, има потреба од оние кои можат да ги идентификуваат можностите за испраќање пораки и да ги премостат комуникациските празнини во организациите. Ќе има повеќе деловни позиции за оние кои можат да ги толкуваат согледувањата од анализата на податоци и да ги преведат на „човечки јазик“ на оние кои треба да преземат акција. И бидејќи комуникацијата на природен јазик со машините станува норма, на организациите им се потребни луѓе со способност да разговараат со нив на начин кој дава најдобри резултати.

Вештини од областа на клиничкото здравје
Светот се соочува со недостиг на здравствени работници, а многу здравствени задачи од првите редови се далеку од тоа да бидат целосно автоматизирани – ако некогаш.

Лекарите, медицинските сестри и другите здравствени работници сè повеќе можат да ги подобрат своите вештини со алатките за вештачка интелигенција. Но, човечките квалитети како емоционалната интелигенција и емпатијата секогаш ќе бидат клучни за нивниот успех. Во развиените економии, работните места во здравството се релативно добро платени – кои ги вклучуваат специјалистичките вештини, квалитети и искуство потребни за добро да се заврши работата. Работата на ова поле отсекогаш се сметала за начин за вредните поединци од кое било потекло да изградат стабилна кариера со сигурност и перспектива, а тоа ќе продолжи да биде случај и во 2024 година.

Вештини за управување со податоци
Револуцијата на вештачката интелигенција е изградена на податоци, а разбирањето како да се претвори во вредност станува сè поважно за деловниот успех. За да биде етичка и доверлива за важни задачи како што се подобрување на здравствената заштита и унапредување на научните истражувања, вештачката интелигенција исто така треба да биде транспарентна и објаснета. Вештините на науката за податоци се од суштинско значење овде за да се осигураме дека машините користат податоци на кои можеме да им веруваме за да донесат правилни одлуки.

Способноста за поврзување
Оние кои имаат способност да се дружат со вистинските луѓе секогаш ќе одат далеку во градењето на нивниот успех. Градењето мрежа на луѓе кои можат да ни помогнат да ги постигнеме нашите цели, како и да ни помогнат во нашиот личен развој, е клучна вештина. Ова значи дека развивањето на способноста за градење односи засновани на доверба и заеднички цели ќе биде вредно во 2024 година како и секогаш, бидејќи технологијата отвора нови можности за раст и иновации за оние кои сакаат да работат на тоа.

Вештини за пресметување во облак
Глобалниот пазар на облак компјутери се очекува да порасне од 570 милијарди долари на речиси 2,5 трилиони долари помеѓу 2022 и 2030 година. Ова значи дека ќе има зголемена побарувачка за оние со технички вештини да им помогнат на големите и малите бизниси со нивната миграција во облакот. Професионалците вешти во алатките и платформите за компјутерски облак ќе останат важни и конкурентни во текот на 2024 година и пошироко.

Инженерство за машинско учење
Почетокот на револуцијата на вештачката интелигенција значи дека ќе има зголемена побарувачка за луѓе со технички вештини за нејзино спроведување. Во извештајот на Светскиот економски форум (СЕФ) „Иднината на работните места 2023 година“. се вели дека „Специјалистите за вештачка интелигенција и машинско учење се на врвот на листата на брзорастечки работни места“. Во 2024 година, и покрај напредокот во генеративната вештачка интелигенција што значи дека дури и нестехничките поединци можат да градат апликации за вештачка интелигенција, и во создавањето на самореплицирана вештачка интелигенција (AutoML е еден пример), инженерите за ML сè уште ќе бидат многу барани.

Вештини за сајбер безбедност
Нарушувањата на приватноста на податоците, сајбер нападите и обидите за хакирање стануваат сè почести и сериозни. Така, казните за компаниите кои не ги штитат соодветно податоците на своите клиенти стануваат посериозни. Сајбер безбедноста е како трка во вооружување, борба против злобни поединци, групи, па дури и актери спонзорирани од државата кои се натпреваруваат со безбедносни експерти. Сите овие фактори значат дека вештините околу градењето на безбедноста и еластичноста на информациските системи ќе бидат едни од најбараните во 2024 година.