10 најбогати луѓе на светот: Кои се тие, што работат и колку готовина имаат?

194

Милијардерите играат голема улога во обликувањето на глобалната економија, политиката и филантропијата. Американскиот бизнис магазин Форбс го проценува бројот на милијардери во светот на 2.640 во 2023 година. Најбогат меѓу нив е Илон Маск, извршниот директор на компанијата за електрични автомобили Tesla, вселенската компанија SpaceX и сопственикот на социјалната мрежа X (поранешен Twitter).

Поединците на листата на најбогати припаѓаат на уште поексклузивен клуб и поседуваат уште поголема моќ. Многумина се основачи на технолошки гиганти, а голем дел од нивното богатство сè уште е инвестирано во компаниите што ги основале.

Со толку голем дел од нивното богатство во акции со кои се тргува јавно, нето вредноста на најбогатите варира заедно со пазарните вреднувања на компаниите што ги поседуваат. Investopedia ни носи листа на 10 најбогати луѓе на планетата, според индексот на милијардери на Блумберг. Сите податоци од пресекот на 18.11.2023 г.

1. Илон Маск

Возраст: 52
Место на живеење: Соединетите Американски Држави
Ко-основач и извршен директор: Тесла
Нето богатство: 219 милијарди долари
Сопственост во Тесла: 13% (96,3 милијарди долари)
Сопственост во X: 79% (9,32 милијарди долари)
Други средства: Space Exploration Technologies (53,2 милијарди долари приватна нето вредност), The Boring Company (3,33 милијарди долари приватна нето вредност)

2. Бернард Арно

Возраст: 74
Место на живеење: Франција
Извршен директор и претседател: LVMH
Нето богатство: 171 милијарди долари
Кристијан Диор, сопственички удел: 97,5% (вкупно 132 милијарди долари)
Други средства: капитал на Moelis & Company (26,4 милијарди долари во јавни средства) и 13 милијарди долари во готовина.

3. Џеф Безос

Возраст: 59
Место на живеење: Соединетите Американски Држави
Основач и извршен директор: Amazon
Нето богатство: 169 милијарди долари
Амазон, сопственички удел: 10% (143 милијарди долари)
Други средства: Blue Origin (11,2 милијарди долари во приватни средства), Вашингтон пост (250 милиони долари во приватни средства),  Koru  (500 милиони долари во приватни средства) и 13,7 милијарди долари во готовина.

4. Бил Гејтс
Возраст: 68
Место на живеење: Соединетите Американски Држави
Ко-основач: Мајкрософт
Нето богатство: 133 милијарди долари
Мајкрософт, сопственички удел: 1,4% (23,9 милијарди долари)
Други средства: 63 милијарди долари во готовина и милијарди преку повеќе други компании.

5. Лери Елисон

Возраст: 79
Место на живеење: Соединетите Американски Држави
Ко-основач, претседател и CTO: Oracle
Нето богатство: 129 милијарди долари
Oracle, сопственички удел: 42%+ (96,8 милијарди долари)
Други средства: Тесла, капитал (10,5 милијарди долари во јавни средства), 21,5 милијарди долари во готовина.

6. Стив Балмер

Возраст: 67
Место на живеење: Соединетите Американски Држави
Сопственик: Лос Анџелес Клиперс
Нето богатство: 128 милијарди долари
Сопственички удел на Мајкрософт: 4% (вкупно 118 милијарди долари)
Други средства: Лос Анџелес Клиперс (3,73 милијарди долари приватен имот), Форум (400 милиони долари приватен имот), Intuit Dome (2 милијарди долари приватен имот), 3,4 милијарди долари во готовина.

7. Лери Пејџ

Возраст: 50
Место на живеење: Соединетите Американски Држави
Ко-основач и член на одборот: Alphabet
Нето богатство: 122 милијарди долари
Alphabet, сопственички удел: 6% (вкупно 106 милијарди долари)
Други средства: 16 милијарди долари во готовина.

8. Марк Цукерберг

Возраст: 39
Место на живеење: Соединетите Американски Држави
Извршен директор и претседател: Мета платформи
Нето богатство: 121 милијарди долари
Сопственички удел во Meta Platforms: 13% (вкупно 117 милијарди долари)
Други средства: 3,93 милијарди долари во готовина.

9. Ворен Бафет

Возраст: 93
Место на живеење: Соединетите Американски Држави
Извршен директор: Беркшир Хатавеј
Нето богатство: 120 милијарди долари
Сопственички удел на Беркшир Хатавеј: 15% (119 милијарди долари)
Други средства: 1,25 милијарди долари во готовина.

10. Сергеј Брин

Возраст: 50
Место на живеење: Соединетите Американски Држави
Ко-основач и член на одборот: Alphabet
Нето богатство: 116 милијарди долари
Alphabet, сопственички удел: 6% (вкупно 99,8 милијарди долари)
Други средства: 16,1 милијарди долари во готовина.