10-те најдобри земји за работa од далечина – сите се во Европа

91

Нов извештај од платформата за сајбер безбедност Nordlayer анализира каде се најдобрите места во светот за работа од далечина. Извештајот откри дека Европа доминира во изборот не само со сите топ десет места, туку европските земји се меѓу најдобрите во првата половина од анализираните земји во светот.

Глобалниот индекс за далечинско работење во 2023 година собра податоци од 108 земји и ги бодираше врз основа на тоа како тие поминаа според различни критериуми, вклучувајќи пристап до стабилни, брзи интернет конекции, социо-економски придобивки како што се здравствената заштита, како и безбедносните човекови права.

Иако е точно дека приоритетите на луѓето не се совпаѓаат и дека она што тие најмногу го ценат исто така се разликува, студијата покажа дека Данска е на прво место во целина кога резултатите беа земени во четири клучни категории – сајбер безбедност, дигитална и физичка инфраструктура, социјална и економска безбедност.

По Данска следат: Холандија, Германија, Шпанија, Португалија, Шведска, Естонија, Литванија, Ирска и Словачка.