12 трикови за побрзо, полесно и подолго помнење

93

Учиме додека сме живи, значи, цел живот, но на патот забораваме многу информации. Како што достигнуваме позрела возраст, учењето и меморијата се забавуваат, и за да ја направиме целата работа потешка, постојано сме бомбардирани со тривијални и бескорисни вести.

Bright Side предлага неколку трикови за подобро да ги запомните работите:

1. Обидете се да го разберете тоа што го учите. Работите што се разбираат се паметат до 9 пати побрзо.

2. Научете ги најнеопходните информации. Правилно поставете ги приоритетите.

3. Имајте го ова на ум: информациите на почетокот и на крајот најдобро се паметат.

4. Фокусирајте го вашето внимание од една тема на друга. Ако учите слични работи истовремено, лесно може да се измешаат.

5. Научете го спротивното. Ако учите странски јазик, запомнете го зборот, и веднаш неговиот спротивен, на пример – дење и ноќе. Спротивностите полесно се паметат.

6. Изградете ваша „паметна палата“. Идејата е да поврзете одредени работи со одредени места. На пример, ако сте во вашата соба, обидете се да го поврзете она што го учите со објект во собата. Повторете го ова неколку пати. После тоа, обидете се да се сетите како изгледа собата во вашата меморија и повторете ги работите што сте ги научиле на тој начин.

7. Користете „поврзувачки зборови“. Поентата на оваа техника е да се поврзе една научена лекција со друга. Кога ќе се сетите на „поврзувачкиот збор“, автоматски ќе се сетите на други информации.

8. Поврзете нови зборови со оние што веќе ги знаете. Ако учите нов јазик, можете да запаметите нешто врз основа на она што веќе го знаете.

9. Измислувајте приказни. Ако треба да запаметите многу информации по одреден редослед, обидете се да „вметнете“ делови во приказната. Важно е деловите да се поврзани едни со други со некаков заговор.

10. Доколку е потребно, користете диктафон (можете да користите и телефон). Снимете ги информациите што ги учите и слушајте ја снимката неколку пати. Овој метод е најдобар за оние кои имаат „аудио“ меморија.

11. Визуелизирајте. Користете го говорот на телото кога учите. Ова исто така ќе ги вклучи мускулите во меморијата.

12. Изберете ги само најдобрите материјали (за учење). Не користете застарени книги и методи за учење. Изберете метод што најмногу ви одговара и не штедете на него.