3 алтернативи кога смартфоните ќе излезат од мода

37

Паметните телефони се најпопуларниот личен уред во моментов. Меѓутоа, во блиска иднина, овие паметни гаџети може да отстапат место на новите технологии кои ќе понудат повеќе корисни функции.

Веќе се појавуваат гаџети кои имаат потенцијал да се натпреваруваат со паметните телефони. Еве неколку ветувачки високотехнолошки решенија:

Електронска тетоважа

Оваа идеја дојде од Motorola, која го патентираше пронајдокот во САД. Уредот е опремен со микрофон и прикачен на вратот на лицето. Треба да работи и како диктафон и како уред што пренесува информации. Односно, сè што е снимено може да се пренесе на паметен телефон. Покрај тоа, тетоважата има дисплеј и сензор што ја мери активноста на автономниот нервен систем.

Сличен развој нуди и стартапот Chaotic Moon. Неговата идеја беше да создаде привремена тетоважа Tech Tat. Уредот ќе ви овозможи да вршите плаќања, ќе работи како фитнес тракер и генерално ќе замени многу гаџети.

Интелигентни леќи

Со помош на таквата технологија, корисникот ќе може брзо да управува со апликациите, да дознава информации за своето здравје и да гледа известувања. До денес, ниту една компанија нема создадено таков производ, но Google и Samsung поднеле барање за патент.

Google планира да развие уред за дијабетичари, а леќите на Samsung се базирани на проширена реалност. Дополнително, леќите за контрола на апликацијата беа предложени во 2020 година од Chaotic Moon.

AR очила

Со други зборови, ова се очила за проширена реалност. Xiaomi веќе има прототипови на слични уреди од компании во нивниот екосистем – тие ви дозволуваат да остварувате повици, да фотографирате и да планирате рути.

Друга компанија, TCL, исто така развива уред кој овозможува читање вести, проверка на пораки, управување со паметна опрема. На ова поле работат и Samsung, Meta (поранешен Facebook) и други компании и ентузијасти.