3 совети како да купите среќа со пари

322

Повеќето луѓе се согласуваат со мислењето дека парите не можат да ви купат среќа, но професор од Харвард издвоил 3 начини како да „купите среќа“.
Артур К. Брукс, социјален научник и професор на Харвард, има интересна перспектива за парите и среќата, која ја споделува во неговиот бесплатен Курс за среќа на Харвард.

– За луѓето со пониски примања, парите ја подобруваат благосостојбата. Меѓутоа, кога заработувате солидно живеење, милијардерот веројатно нема да биде многу посреќен од вас – напишал Брукс во својата статија за „The Atlantic“ со наслов „Како да купите среќа“, пренесува CNBC Make It, пренесува BizLife.

Но, „без разлика каде се наоѓаме на скалата на приходи, со малку знаење и пракса, секој од нас може да користи пари за да ни донесе повеќе среќа – додава тој.

Парите сами по себе не можат да ви купат среќа, но можат позитивно да влијаат на вашата благосостојба ако ги користите мудро.

Еве неколку начини кои тој ги предлага да ја зголемите вашата среќа со финансии.

1. Трошете пари на искуства
Инвестирајте ги парите во радосни искуства за кои знаете дека ќе ве направат посреќни – одете на концерт за да го видите вашиот омилен изведувач или планирајте одмор некаде каде што отсекогаш сте сакале да одите.

2. Купете време
Ако плаќате некого да прави нешто што не ви се допаѓа и не губите време на непријатни работи, можете да почувствувате поттик во среќата со тоа што ќе ги поминете тие дополнителни часови со другите, напиша Брукс.

3. Помогнете им на другите
Донирањето на вашите пари за поддршка на голема кауза или користењето на вашите пари за помош на друго лице може да доведе до зголемување на хемикалиите за добро чувство како што се серотонин, допамин и окситоцин.

– Клучниот фактор што ги поврзува сите овие пристапи се другите луѓе. Ако купите искуство, без разлика дали тоа е одмор или само вечера, можете да ја зголемите вашата среќа така што ќе го споделите со некој што го сакате, напиша Брукс за „The Atlantic“.

Секој што стекнува пари може да ги искористи за да купи малку среќа и малку да се подобри себеси во тој процес, смета Брукс.

– Ако немаме многу, можеме да потрошиме дополнителни пари за отстранување на некои стресни фактори во секојдневниот живот – заклучува тој.

Фото: Freepik