30 пати поскап од златото – Тренд на тргување со нов благороден метал пристигна на Балканот

200

Во регионот станува актуелен трендот на инвестирање и тргување со највредниот благороден метал на планетата – осмиумот. Во минатото благородните метали се користеле како валута, а денес се високо ценети како инвестиции и индустриски добра.

Најновиот тренд во регионот поврзан со инвестирање и тргување со највредниот благороден метал на планетата моментално е осмиум.

Еден грам осмиум чини 1.700 евра или 30 пати повеќе од истото количество злато. Во Србија моментално го поседуваат само тројца, а никој од нив не го носи како накит.

Тие ги вложиле своите заштеди во овој редок метал.

Поради својата вредност, осмиумот станува интересен за инвестирање како златото и среброто на Балканот.

Љуба Јакиќ, кој е пионер во трговијата со овој благодарен метал, во изјава за „Новости“ дека новиот инвестициски тренд стана актуелен во светот и на Балканот токму поради недостигот на злато на светските берзи.

„Тоа е нов благороден метал од истата осма група на периодниот систем, малку се знае за него, на светскиот пазар е помалку од осум години, а продажбата во Европа скокна за 500 отсто. Резервите на овој метал на планетата се исклучително мали или се 2.500 пати помали од светските резерви на злато во споредба со нив“, изјави Јакиќ.

Тој објаснува дека во моментов овој метал се обработува само во една лабораторија во светот, лоцирана во Швајцарија, во комплициран процес кој може да трае со месеци во кој се преработува во прав на температури над 3.600 степени.

Рудите од кои се формираат осмиумот и платината најчесто се наоѓаат во Латинска Америка и Русија.

„Каде и да се прави платина, суровиот осмиум се појавува како нуспроизвод. Кога е сирова, изгледа како песок, сосема неинтересно, но кога ќе се кристализира во лабораторија, на екстремно висока температура, сунѓерестата структура станува кристали, помали или поголеми, со синкаста боја. Прекрасен, ексклузивен изглед“, вели Јакиќ.

Автор на концептот на осмиумот како инвестициска алатка е компанија од Германија. Само во Институтот во Германија се формира единствена цена, парчиња производи во форма на дискови, квадрати, правоаголници или накит се изработуваат и купуваат претставници на 30 институти ширум светот. Секое парче има своја уникатна тежина и димензија и сите се регистрирани во Германија.

Осмиумскиот диск од 17,5 грама сега вреди повеќе од 30.000 евра, а лани цената беше 26.000 евра.