4 причини зошто светската економија се чини дека се распаѓа

68

Скоро секој што сака работа може да ја има. Барем така изгледа. Економијата е толку „жешка“ што цените растат побрзо од кога било од 1980-тите. Пазарот на недвижнини е во пламен. Потрошувачите трошат како луди, коментира Си-Ен-Ен.

Сепак, зборот „рецесија“ постојано го слушаме како да е 2007 година.

Вистина е дека сега светот веројатно не е во рецесија (иако тоа е можно), но има многу знаци дека чека зад аголот.

Прв знак : ФЕД ги зголемува стапките

Инфлацијата е неконтролирана, а средствата на Федералните резерви за борба против растечките цени се наоѓаат во нивната способност да поставуваат повисоки каматни стапки. Ова го поскапува задолжувањето и ја забавува економијата – намерно.

Проблемот е што ФЕД задоцни со зголемување на стапките. Инфлацијата беше сè поголема загриженост во текот на 2021 година, но централната банка не почна да ги зголемува стапките до март 2022 година. Така, ФЕД сега треба да преземе многу подрастични мерки отколку што би направила ако почнеше да ги зголемува стапките минатата година.

Минатата недела ФЕД ги зголеми стапките за половина процент, што е најголемо поединечно зголемување на стапката во последните 22 години.

Втор знак  Берзата е во режим на продажба

Екстремниот страв е доминантното расположение на Волстрит оваа година.

Откако на почетокот на јануари достигна рекорд, берзата загуби речиси една петтина од вредноста – акциите паднаа на ниво на „мечки“. Повеќе од 7 трилиони долари испариле од берзата оваа година.

Инвеститорите се загрижени дека повисоките каматни стапки ќе го поткопаат профитот на компаниите.

Трет знак. Пазар на обврзници

Кога инвеститорите не се толку заинтересирани за акции, тие често се префрлаат на обврзници. Не, овој пат.

Четврти знак. Хаос низ светот

Конфликтот во Украина ги задушува синџирите на снабдување и ги зголемува цените на енергијата. Кина продолжува да заклучува некои од нејзините најголеми градови бидејќи бројот на случаи заразени со Ковид останува висок. А недостигот на работна сила доведе до зголемување на платите и нарушување на нормалниот проток на стоки низ светот.