5-часовно правило за успех на Бил Гејтс и Елон Маск

26

Познато е дека Елон Маск длабински ја проучувал ракетната наука со читање книги. Од друга страна, Бил Гејтс чита 50 книги секоја година и често ги споделува листите за читање на одмор со своите обожаватели и следбеници.

Ова нè доведува до една од омилените работи на овие двајца милијардери – читањето и суштината на правилото од 5 часа.

Како по правило, активното учење на нешто ново бара најмалку еден час секој ден. т.е. Правилото за 5 часа се фокусира на посветување најмалку 5 часа неделно за учење нешто што е важно на долг рок.

Часовите во неделата може да се распределат по ваша желба, но во три категории:

Читање

Читањето е важен дел од правилото од 5 часа. Тој е непроменлив дел од животот на Гејтс. Така, неговиот совет за себе во претходните години би бил: Изберете книга.

Милијардерот неодамна објави фотографија на LinkedIn на која се гледа како тинејџер. Облечен во црна наметка на неговата церемонија на матура во 1973 година, Гејтс покрај фотографијата напишал дека многу размислувал „што ќе му каже на своето помладо јас“, откако напишал „Money Control“.

„Се сеќавам на ова момче“, пишува милијардерот.

„Многу работи се променија од таа фотографија, но се сеќавам колку бев возбуден за она што следуваше. Мојот совет е едноставен: читајте многу и пронајдете вештина во која уживате“, додава тој.

Експериментирајте

Освен неговата навика за читање, Елон Маск е активно вклучен не само во вселенската наука, туку е заинтересиран и за невронаука и вештачка интелигенција (Neuralink), механичка технологија (Tesla), па дури и технологија потребна за создавање и управување со платформи за социјални медиуми.
Експериментирањето за време на правилото од 5 часа му помага на човекот да стане покреативен и иновативен.

Анализа

Последната категорија вклучува анализа на информациите што ги собирате во текот на неделата. Оваа способност ќе ви овозможи подобро да учите и да донесувате поинформирани одлуки.