5 инвеститори кои заработија најмногу од светската финансиска криза

81

Има одредени поединци кои се многу успешни во време на финансиска и економска криза, а Investopedia ни носи избор од пет инвеститори кои покажаа извонреден талент вложувајќи големи суми пари за време на кредитната криза, која едноставно парализираше многу учесници на пазарот.

Финансиска криза 2008-2009 година тоа доведе до пад на пазарот, бришејќи трилиони долари богатство ширум светот.
Паметните инвеститори ја препознаа единствената можност да купат акции на многу компании кои беа продадени со големи попусти.

Бидејќи пазарите оттогаш закрепнаа од Големата рецесија, инвеститорите остварија огромни профити од нивните наметливи маневри. Еве ги петте најголеми победници на економската криза:

Ворен Бафет
Во октомври 2008 година, Ворен Бафет објави статија во Њујорк Тајмс во која се наведува дека купува американски акции за време на падот на берзата предизвикан од кредитната криза што во голема мера започна.

Џон Полсон
Менаџерот на хеџ фондот Џон Полсон стана познат за време на кредитната криза поради спектакуларниот облог против американскиот пазар на недвижности. Овој навремен облог и донесе на неговата компанија, Paulson & Co., профит од 20 милијарди долари за време на кризата.  Во тоа време тој се обложувал и на злато и се паметат неговите огромни инвестиции во акции на Ситигруп, ЈП Морган Чејс и неколку други финансиски институции.

Џејми Дејмон
Иако не е типичен инвеститор, Џејми Дејмон го искористи стравот во своја корист за време на кредитната криза, правејќи огромни профити за JP Morgan. Во екот на финансиската криза, Дејмон ја искористи моќта на билансот на неговата банка за да ги купи Bear Stearns и Washington Mutual, две финансиски институции осудени на пропаст.

Бен Бернанке
Како Дејмон, Бен Бернанке не е поединечен инвеститор. Но, како шеф на Федералните резерви (ФЕД), тој беше во првите редови на она што се покажа како витален период за ФЕД.

Карл Ајкан
Тој е уште еден легендарен инвеститор на фондови со долгогодишно искуство во инвестирање во хартии од вредност и средства кои се разнишани за време на кризата. Неговата експертиза е во купување акции, особено коцкарски компании. Во минатото, тој се здоби со три објекти за игри во Лас Вегас за време на финансиски тешкотии и ги продаваше со голем профит кога условите во индустријата се подобрија.