500-те најбогати луѓе во светот изгубиле 206 милијарди долари за еден ден

27

Најбогатите луѓе во светот со денови трпат загуби поради колапсот на пазарот во пресрет на новото соопштение на Федералните резерви за каматните стапки. Индексот на милијардери на Блумберг покажа дека 500-те најбогати луѓе изгубиле 206 милијарди долари во понеделникот и вкупно 1,4 трилиони долари од почетокот на 2022 година.

Гледајќи ги само петте најбогати луѓе во светот, вкупните загуби изнесуваат повеќе од 345 милијарди долари во 2022 година. Првите пет најбогати според Bloomberg се – извршниот директор на SpaceX и Tesla Илон Маск, основачот на Amazon Џеф Безос, шефот на LVMH Бернард Арно , ко-основачот на Мајкрософт, Бил Гејтс и Ворен Бафет од Беркшир Хатавеј.

Последната распродажба беше поттикната од пазарите кои ги променија нивните очекувања за зголемување на каматните стапки во светлината на помеките од очекуваните податоци за инфлацијата, објавени во петокот. CME Fed Watch сега предвидува 93,2% шанса за зголемување на стапката од 75 поени и 89,1% шанса за уште едно зголемување од 75 поени во јули.

Загубите што ги пријавија милијардерите оваа година се спротивни од она што се случи во 2021 година, кога огромниот раст на просторот донесе 8% од богатството на поединци со висока нето вредност, вклучително и 13% во Северна Америка.

Извештајот на Capgemini исто така покажа дека повеќето од најбогатите луѓе во светот живеат во САД, Јапонија, Кина и Германија.

Во извештајот се наведува дека големиот успех на берзанскиот сектор во 2021 година придонел за добивки во многу други сектори, вклучително и криптовалути и недвижен имот.

Сепак, овие придобивки брзо исчезнуваат, поради загриженоста на пазарот за инфлацијата и потенцијално рецесионното опкружување.